تاریخ : جمعه, ۷ اردیبهشت , ۱۴۰۳ Friday, 26 April , 2024
11

رونمایی از ۵ کاندیدای اصلاح‌طلبان برای ریاست جمهوری ۱۴۰۰

  • کد خبر : 110483
  • 20 اردیبهشت 1400 - 16:05
رونمایی از ۵ کاندیدای اصلاح‌طلبان برای ریاست جمهوری ۱۴۰۰
حزب کارگزاران پنج نفر را به عنوان کاندیدا به اصلاحات معرفی کرده است. در جبهه اصلاحات ۱۴ نفر از طرف احزاب مختلف معرفی شدند و در نهایت حزب نیز پنج نفر را معرفی کرده است.

جمهوریت : غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب اصلاح‌طلب کارگزاران سازندگی و از چهره‌های اصلی جریان اصلاحات به بررسی مسائل روز انتخابات پرداخت.


مشروح گفتگو را در ادامه بخوانید

☆☆☆

چه خبر از آقای کروبی؟ در آخرین دیدار خود با ایشان وضعیت سلامتی‌شان چطور بوده است؟

کرباسچی: چند ماهی است که توانستیم به دیدار ایشان برویم، مورد خاصی از نظر سلامتی ندارند. اخیرا افتادند و مقداری مهره کمرشان آسیب دید و دو شب بیمارستان بودند و هم اکنون در منزل استراحت می کنند. هر زمان هم که ما به خدمتشان می رسیم نگران مردم و کشور و انقلاب هستند و دلسوزی ها و احساس مسئولیت‌های گذشته را دارند اما با محدودیت های کنونی همه آنچه ایشان تماس دارند اتفاق نمی افتد.

در مورد انتخابات ۱۴۰۰ با ایشان گرفت و گو کرده اید؟

کرباسچی: ایشان تلاش می کنند به علت محدودیت هایی که دارند خیلی وارد مسائل سیاسی نشوند اما نگران هستند که مردم تلاش کنند با توجه به تجربیات گذشته و اتفاقاتی که باعث گرفتاری شده است توصیه دارند انتخاب خوب و موثر صورت گیرد.

یکی از انتقاداتی که اصلاح طلبان به شما دارند این است که طرفدار این هستید که در هر شرایطی باید در انتخابات شرکت کرد. چرا؟

کرباسچی: صندوق رای تنها راه امیدی است که در یک فعالیت سیاسی می توان امید به تغییر شرایط داشت. سه راه برای ایجاد تغاییر و بهبود شرایط جامعه وجود دارد یکی راه اصلاح و اتکا به انتخابات، یکی راه انقلابی و به هم ریختن ساختارها که به همراه خشونت است و راه سوم تقویت اعتراضات جامعه مدنی و گذار دموکراتیک به شمار می آیند که بدون خشونتو با فشار افکار عمومی همراه است. بنابراین کم هزینه ترین راه این است که از طریق صندوق رای به خواسته ها برسیم.

برنامه حزب کارگزارن سازندگی در انتخابات چیست و به طور مشخص از چه کاندیداهایی حمایت می کنید؟

کرباسچی: کارگزان هم تلاش می کند در قالب حزب اصلاحات در جبهه حضور پیدا کند اما تاکید ما بر این است که بیش از این که روی شخص متمرکز شویم برنامه ای که ارائه می دهد تمرکز کنیم و بیشتر هم بر روی برنامه های اقتصادی و مسائل بیکاری تاکید داریم.

پیشنهاد شما برای ریاست جمهوری به جبهه اصلاحات چه کسی است؟

کرباسچی: حزب کارگزاران پنج نفر را به عنوان کاندیدا به اصلاحات معرفی کرده است. در جبهه اصلاحات ۱۴ نفر از طرف احزاب مختلف معرفی شدند و در نهایت حزب نیز پنج نفر را معرفی کرده است.

پیشنهادات حزب شما چه کسانی بودند؟

کرباسچی: اعلام آمادگی این افراد برای حزب کاملا مشخص نیست اما چون بحث شان مطرح بوده است مطرح شدند؛ آقایان دکتر ظریف، محسن هاشمی، جهانگیری، پزشکیان و شریعتمداری از افرادی هستند که برای شرکت در انتخابات آمادگی دارند اما غیر از آقای پزشکیان هنوز هیچکدام به طور رسمی اعلام حضور در انتخابات نکرده است.

به نظر شما بعد از اظهارات آقای ظریف که بیان کردند من در انتخابات نمی آیم احتمال حضورشان وجود دارد؟

کرباسچی: من در جریان تصمیمات اخیرشان نیستم اما کاندیدا شدن آقای ظریف قبل از این مباحث و برنامه کلاب هاوس ایشان بود.

آیا آقای هاشمی و جهانگیری در انتخابات شرکت می کنند؟ یا معرفی شما به منزله دعوت از آنها بوده است؟

کرباسچی: کسی که ما فکر می کنیم در حال حاضر آمادگی شرکت در انتخابات را دارد آقای هاشمی است و ایشان حضورشان را موکول به تفاهم در جبهه اصلاحات کردند تا کاندیدای اختلافی نباشند. اصلاحات بنا دارد در این انتخابات بیش از یک نفر را معرفی نکند. آقای جهانگیری هنوز ابراز نظر نکرده و در مرحله بررسی شرایط هستند. چون تعداد افراد زیاد است من گمان می‌کنم تلاش این است قبل از ثبت نام اصلاحات نظر نهایی خود را بدهد.

خیلی ها آقای روحانی را کاندیدای کارگزاران می دانند و در اظهار نظرهاشان دستپخت شما برای اصلاح طلبان عنوان می کنند نظر شما چیست؟

کرباسچی: آقای روحانی از شخصیت هایی است که در انقلاب از ابتدا بسیار فعالیت داشته است و اگر آقای هاشمی در سال ۹۲ مورد تایید قرار نگرفت و از طرف اصلاحات حمایت نشد طبیعتا در آن شرایط گزینه ای باید انتخاب می شد که در مسائل توسعه همان راه را ادامه دهد و در آن شرایط بین آقایان عارف و روحانی طبق مجموع نظرات آقای روحانی با توجه به حضور در نهادهای حاکمیتی توانایی اداره کشور را خواهد داشت. اگر از حق نگذریم دوره ابتدایی ریاست ایشان دولت موفقی بود. اگر حادثه ترامپ وجود نداشت و مسئله برجام رخ نمی داد ممکن بود ما نقدهای مدیریتی داشته باشیم اما قطعا در فشار اقتصادی نداشتیم. یکی از نقایص جدی در دولت آقای روحانی پیگیری و مدیریت از نزدیک در بخش های مختلف که باید توسط خود رئیس جمهور انجام می شد وجود نداشت.

آیا مردم با وضعیت پایانی دولت بازهم اعتماد می کنند که گزینه ای که اصلاح طلبان معرفی می کنند رای دهند؟

کرباسچی: اگر مقصر می دانند که نباید رای دهند ما نمی توانیم کسی را مجبور کنیم که رای بدهد. من فکر می‌کنم برآیند افکار عمومی نسبت به مشکلاتی که وجود دارد درست است طبیعتا مخالفان ضعف های دولتی که هشت سال بر کار بوده است را بزرگ و بر روی آن تبلیغات می کنند و افکار عمومی را به سمت خود سوق می دهند.

به نظر شما بهترین و بدترین وزیران در دولت آقای روحانی چه کسانی بودند؟

کرباسچی: موفق ترین وزیران وزارت نفت و وزارت مخابرات هستند و وزیری که می‌توان بیشترین انتقاد را به او داشت وزارت کشور است. هم در اداره سازمان های محلی و هم در اداره بحران های کشور بسیار قابل انتقاد است. ما بسیاری از مشکلاتی که اخیرا به وجود آمد را توانستیم با مدیریت محلی و استانداران حل کنیم. باید استاندارانی منصوب می شدند که تعصب خدمت به مردم داشته باشند نه افرادی که بگویند شد شد نشد هم دیگران انجام می دهند.

مهم ترین اشتباه آقای روحانی در این هشت سال چه بود؟

کرباسچی: توجه آقای روحانی به مسائل کلان بسیار خوب بود و موفقیت داشت اما مدیریت اجرایی و پیگیری آنها نقد وارد است. به عنوان مثال برای بیماری کرونا هر هفته دو جلسه برگزار می کنند؛ همه مسائل کشور نیاز به مانیتورینگ دائمی دارد. به نظر من نقصی که می توان به این دولت گرفت این است که مانیتورینگ و مواظب زندگی مردم بودن بسیار ضعیف بوده است.

به نظر شما اولین دستوری که رئیس جمهور آینده می دهد چه باید باشد؟

کرباسچی: اولین دستور حل مسائل مربوط به کرونا و واکسیناسیون است چون هم اقتصاد را فلج کرده و هم زندگی مردم را تحت تاثیر قرار داده است.

شما به آقای هاشمی نزدیک بودید. چرا ایشان در سال ۸۸، مثل همیشه که با وجود اختلاف نظر با رهبری، نظر خود را نادیده می گرفت، عمل نکرد؟

کرباسچی: در فضای آن زمان آقای هاشمی تلاش می کردند که آبی که بر روی آتش می ریزند موثر باشد. به هر حال عده ای به انتخابات معترض بودند و کاری دولت آقای احمدی نژاد از لحاظ تبلیغاتی و تحریک افکار عمومی زده بود بالاخره در برانگیخته شدن تاثیرگذار بود. از طرف دیگر حرف های ایشان در مناظرات و حتی بعد از انتخابات و حتی توهین های ایشان که نسبت خس و خاشاک داده بودند در برانگیختن فضای عمومی بسیار موثر بود. به نظر من تمام تلاش آقای هاشمی این بود که ضمن توجه به اعتراضات مردم و حتی در جایی هم به مردم به دلیل توضیح لازم ارائه نشدن حق بدهد بود؛ ایشان سعی داشتند از اعتراضات خشونت آمیز جلوگیری کنند.

مهم ترین تلاشی که شما در آن سال از آقای هاشمی مشاهده کردید و بیان نشد چه بود؟

کرباسچی: به نظر من کتاب های خاطرات آقای هاشمی که سال به سال منتشر می شود می تواند زوایای زیادی از این موضوع را منتشر کند.

مهم ترین خاطره شما در سال ۸۸ از ایشان چیست؟

کرباسچی: به دلیل اینکه در آن زمان محدودیت رفت و آمد سیاسی بود من خاطره ای ندارم، در آن سال برخی از نیروهای احزاب دستگیر شدند جلسات حزبی و فعالتی نداشتیم و مختل شده بود. شاید این موضوع یکی از دلایلی بود که کنترل اوضاع و شرایط را سخت می کرد.

درباره پرونده رشت الکتریک که جنجالی شده، توضیح مختصری بفرمایید؟

کرباسچی: این هم یکی از پرونده هایی است که دولت آقای احمدی نژاد این دروغ و تهمت مطرح کردند و سال۸۹ به دادگاه رفت و تمام ادعاهای ایشان منتهی به تبرئه شد. موضوع این است که شرکتی که مربوط به بانک صنعت و معدن و دولت بود ۸۴ درصد سهام را صندوق بازنشستگی به مزایده برای فروش گذاشت و جمعی از دوستان مدیران سابق شهرداری درخواست داشتند که برای راه اندازی واحد تولیدی طلب کمک شود. این واحد تولیدی در آن روز نیمه متوقف و یا کامل متوقف شده بود؛ تلاش شد و در مزایده شرکت کردند و در اختیار قرار گرفت تا شروع به کار کنند و از لحظه ای که اقدام به راه اندازی داشتند با موانع متعدد مواجه شدند به مدت یک سال و نیم کارخانه توسط همان کارگرانی که حقوق معوقه داشتند اشغال شد و حتی مدیر جدید را حتی به گروگان هم گرفتند و سپس با دهالت شورای تامین استان حقوق عقب افتاده پرداخت شد و بنا شد کارخانه به داخل شهر منتقل شود که باز هم موانعی ایجاد شد. طبق قانون که باید حمایت میشد تا راه اندازی واحدهای صنعتی در مکان جدید صورت بگیرد انجام نشد. و در نهایت یک مدت کوتاهی تولید را راه اندازی کردند اما با توجه به قدیمی بودن دستگاه ها نتوانستند نیاز بازار را تامین کنند تا الان هم زمین های کارخانه در توقیف بانک صنعت و معدن است.

بحثی که درباره حضور نزدیکان شما در این شرکت وجود دارد، چیست؟

کرباسچی: کسانی که سرمایه خود را گذاشتند من را امین خود دانستند و سرمایه خود را در اختیار من گذاشتند اما نه امکانات مربوط به من است و نه مربوط به نزدیکان من است. در حال حاضر هم حکم تبرئه کامل از دادگاه بری این پرونده صادر شده است.

آیا شما کاندیدای ریاست جمهوری هستید؟

کرباسچی: من تا کنون همچین چیزی در این‌باره به ذهنم نرسیده و بنا به این کار را هم ندارم.

سخت ترین روز کاری شما چه روزی بوده است؟

کرباسچی: شب کربلای چهار سخت ترین شب کاری من بود و تا صبح این سنگر زیر بمب باران بود و پشت بی سیم دائما اخبار شهادت غواصان را می‌شنیدیم!

لینک کوتاه : https://jomhouriat.ir/?p=110483

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰